Gastronomický workshop s oslavou Kácení Májky

Ve středu  5.června 2019 se v Centru sociálních služeb v Jeseníku konal v rámci projektu „Senioři bez hranic“ spolufinancovaného z fondu mikroprojektů Euroregionu Praděd CZ.11.4.120/0.0/0.0/16_009/0001713 další gastronomický workshop s podtématem „Sváteční pokrmy slezské kuchyně“.  Gastronomický workshop je dalším integračním setkáním, které společně realizujeme s našimi partnery z DPS Prudnik.

V dopolední části, samozřejmě že, jak jinak, než po snídani, nás  čekala prezentace historie národní kuchyně, tentokráte pod taktovkou  ředitelky státního okresního archivu  v Jeseníku Mgr. Bohumily Tintzové. Svoji přednášku o „Svátečních pokrmech slezské kuchyně“ provázala s církevními svátky a tradičními dobovými pokrmy a surovinami nejen ve fotografiích. Dopolední blok zakončila praktická ukázka vaření typického českého pokrmu „Staročeské lokše“ (z bramborového těsta)“. Do přípravy i realizace se spolu s místním vedoucím kuchyně Petrem Bárem měli možnost zapojit senioři obou zařízení. Společně jsme upekli, naplnili a také ochutnali lokše s domácími marmeládami z vlastní produkce paní Tintzové a to z arónie, jahod, či hrušek, nebo tradiční s povidly. 

Po obědě a krátkém odpočinku na zahradě CSS Jeseník následoval odpolední program a to oslava Kácení Májky jako tradiční lidová veselice. Po úspěšném stětí Májky, kterého se statečně ujali ředitelé obou spřátelených zařízení, následoval kulturní program o který se postaraly tanečnice SZUŠ Lady Stejskalové. Hudební doprovod k tanci i poslechu poskytl „Javorový škrpál“. Pro zpestření odpoledne byl připraven soutěžní „Kvíz“, ve kterém mohli mnozí zúročit nabyté zkušenosti a nově získané informace z proběhlých projektových akcí, který pečlivě připravil tým z DPS. Došlo i na ocenění aktivních účastníků. Přestože nám počasí přálo, tak únava z celodenní akce byla velká. Rozloučili jsme se po společné večeři, plni zážitků z celého dne a těšíme se na pokračování…

Vytisknout